Szinetár Dóra táplálkozási naplója a terhesség alatt
2008.03.22. 15:42
Legújabb sorozatunkban részleteket közlünk Szinetár Dóra napokban megjelent Várandós naplójából. A három hónapos Zorka anyukája elmondja, hogyan táplálkozik a mindennapokban, és mit evett terhessége 9 hónapjában.
Szinetár Dóra számára az egészséges táplálkozás az elmúlt években szinte hobbivá vált. "Egy okos embertől hallottam egyszer a következőt: Mindig gondolkodjunk el, mielőtt egy ételt a tányérunkra teszünk, hogy az alapanyaga a földben, a földön, egy bokron vagy egy fán termet-e, esetleg egy háziállat húsa vagy tejének a terméke-e. Ha egyik sem, akkor biztos, hogy nem a természetből származik, és nem jó megenni!" - mondja Dóra, aki várandóssága 9 hónapjában és azóta is ezt az elvet követi.
Nem eszik például finomított élelmiszereket, fehér lisztet és kristálycukrot. Helyette teljes kiőrlésű gabonákat, mézet, nádcukrot és sztíviát fogyaszt. Megtanult kását főzni, és a várandósság alatt is tartott egy-egy gyümölcsnapot, amikor úgy érezte, szüksége lenne egy kis "tisztulásra". A tehéntejet is elhagyta étrendjéből, reggel és főzéshez rizstejet, gabonatejet és mandulatejet használ. Nassolni olajos magvakat szeret, és legalább 2,5 liter folyadékot iszik naponta.
További részletek a Várandós naplóból:
"A várandósság alatti kívánósság mindig valamilyen hiányra - minőségi hiányra - utal. Tehát annak alapján, hogy milyen ételt kívánunk, próbáljuk megfejteni, hogy vajon milyen tápanyagra, vitaminra, ásványi anyagra volna nagyobb szükségünk, és alakítsuk ennek megfelelően a táplálkozásunkat. Vannak érdekes kivételek, például ha valaki nagyon kívánja az édességet, elképzelhető, hogy gombás fertőzése van, és a gomba igényli a cukrot a szervezeten. Az olyan extrém kívánások, mint az egymáshoz normális esetben nem illő ételek társítása (franciakrémet kovászos uborkával és egyéb borzalmak) valamilyen pszichés problémára utalhatnak, amivel szintén érdemes foglalkozni. Semmiképp ne gondoljuk, hogy rendjén van, ha mindenfélét össze akarunk enni. A várandósság ne legyen egyfajta felmentés a normális táplálkozás alól!"
"Én nem tanácsolom senkinek, hogy ebben az időszakban kezdjen vegetáriánus életmódot, de a húsfogyasztással kapcsolatban is legyünk óvatosak. Elsősorban szárnyashúst vagy halat együnk, azt is csak akkor, ha megbízható helyről tudjuk beszerezni. Kerüljük a marha- és disznóhús fogyasztását, nemcsak azért, mert az állatok tartásuk során rengeteg mesterséges gyógyszert és hormonkészítményt kapnak, amelyek húsukban felszívódva a mi szervezetünkre is rossz hatással lesznek, hanem azért is, mert a házi tartásban nevelt mangalica vagy marha húsa is a nehéz étel kategóriába tartozik."
|